Despite being built in 2003 this 2-story loft had a distinctly 90s feel with faux wood floors and low end tile and cabinetry. The exposed duct work, raw concrete features, and ponderous steel railings were not so subtle reminders of the industrial trend of the late 90s.

[spacer height=”20px”]Our clients were interested in a minimalist design that was still approachable. Webber + Studio Architect Brockett Davidson explained that the intent was to match that desire while preserving some of the more interesting industrial features that had been compromised in a previous remodel.

As illustrated in the rendering above, the resulting design created a millwork volume or elongated cube in the center of the loft that spans both floors. In the kitchen, as around the perimeter of this cube, beautiful Leicht panels cover a wealth of storage and speak to the minimalist intent. All existing trim was removed to create trimless and flush cabinetry and doors. The steel railings have been stripped out and replaced with glass at the second story. The cumbersome concrete treads of the stair case will be wrapped in chrome and topped with a 1/4” thick piece of steel. They will rise to the left of the kitchen, behind the millwork.

In this rendering of the master suite, integrated cove lighting and a suspended dimmable LED fixture disappear above into the exposed concrete ceilings. The master bath opens completely into the bedroom allowing natural light to filter deep into this volume from the north facing windows. Full height mirrors at the rear of the Poliform closets further help to reflect natural light. The leather head board rises floor to ceiling and serves as a dramatic focal point.

After removing the glued down faux wood floors it was revealed that the original concrete floors were not salvageable. In an effort to mimic the look and feeling of concrete, we chose this large format tile (24″x36″) from Dal Tile’s EC1 Line.

The exposed plumbing and HVAC systems throughout the living areas will be covered with one notable exception in the kitchen.  Here, as throughout the home, we removed the white paint from the ceiling in order to expose the concrete ceilings. The duct work will be wrapped in smooth metal and capped with a streamlined circular diffuser in order to retain some of the industrial feel. While many of the finishes are subdued shades of gray, chrome, and steel, there are pops of color in brightly back painted glass in the kitchen and tucked away in alcoves and niches throughout the home.

This project is currently under construction with David Wilkes Builders and will be completed in Spring 2015.